- De radicaal-rechtse Marine Le Pen heeft naar eigen zeggen geen plannen om Frankrijk uit de Europese Unie of de euro te halen, als ze president wordt.
- Le Pen neemt het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op tegen de zittende president Emmanuel Macron.
- Uit peilingen blijkt dat de strijd een stuk spannender kan worden dan vijf jaar geleden, toen Macron ruimschoots won van Le Pen.
- Lees ook: 8 dingen die je moet weten over Emmanuel Macron, die hoopt een tweede termijn te krijgen als president van Frankrijk
Marine Le Pen, de radicaal-rechtse kandidaat voor het Franse presidentschap, probeert haar politieke profiel voor gematigde kiezers te verzachten, om meer kans te maken op een overwinning op de zittende president Emmanuel Macron.
Le Pen, die het 24 april in de Franse presidentsverkiezingen opneemt tegen Macron, zei dinsdag bij de start van haar nieuwe campagne dat ze Frankrijk niet uit de Europese Unie de eurozone wil halen, Ze heeft geen geheime agenda om Frankrijk uit de EU te loodsen, verzekerde ze.
Haar partij, de Rassemblement national (Nationale samenkomst), staat bekend als anti-Europees. Maar Le Pen wil zo veel mogelijk kiezers optrommelen om straks een kans te maken tegen de zittende president Macron. Die kreeg afgelopen zondag tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen bijna 28 procent van de stemmen, Le Pen ruim 23 procent.
Ze riep ook de aanhang van de links-radicale Volksunie van Jean-Luc Mélenchon op om "echt opstandig" te zijn en niet voor Macron te stemmen. Ze verwees daarbij naar de eerdere naam van Mélenchons partij, Opstandig Frankrijk. Mélenchon heeft zijn kiezers opgeroepen niet op Le Pen te stemmen.
Afgelopen zondag heeft meer dan een kwart van de kiesgerechtigden zijn stem niet uitgebracht. Bijna 30 procent van de uitgebrachte stemmen ging naar uiterst links of uiterst rechts. De voorheen invloedrijke centrumlinkse PS (Parti Socialiste) werd met 1,75 procent van de stemmen vrijwel weggevaagd, net als de centrumrechtse Republikeinen die nog geen 4,8 procent van de stemmen kregen.
Spannende strijd tussen Macron en Le Pen
Uit peilingen blijkt dat de race tussen Macron en Le Pen spannend kan worden. Macron lijkt momenteel op 52,5 procent van de stemmen te kunnen rekenen, tegen 47,5 procent voor Le Pen.
In 2017 werden de presidentsverkiezingen in Frankrijk ook beslist in de tweede ronde, met Macron en Le Pen als de twee kandidaten. De huidige president won deze beslissende ronde met overmacht en kreeg twee derde van de stemmen.
Macron (44 jaar) kwam in 2017 als outsider op bij de toenmalige presidentsverkiezingen met zijn beweging En Marche, die hij net een jaar eerder had opgericht. Hij won de presidentsverkiezingen met een centrum-liberaal programma en werd zo de jongste president van Frankrijk ooit.
Le Pen komt uit een echt politiek gezin: de radicaal-rechtse partij Rassemblement National (eerder Front National) werd opgericht door haar vader Jean-Marie Le Pen en ook haar nichtje Marine Maréchal-Le Pen zit in de politiek.
Le Pen wil strengere maatregelen op het gebied van migratie en toonde zich eerder sceptisch over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie en de euro. In de huidige campagne legt ze de nadruk echter op de economisch uitdagende tijden, waarin de koopkracht onder druk staat van mensen die het toch al niet breed hebben.